Er is een dunne scheidslijn tussen het uitoefenen van de vrijheid van meningsuiting en het doen van onrechtmatige uitingen. Als er op het internet, televisie, radio of in (dag)bladen iets negatiefs over personen of bedrijven gezegd wordt, dient die afweging altijd gemaakt te worden: hoe zwaar telt de vrijheid van meningsuiting en hoe schadelijk is deze uiting voor de reputatie van het bedrijf of de persoon in kwestie? Onze advocaten mediarecht adviseerden hierin regelmatig grote Nederlandse media, zoals RTL en de NOS.

Als er sprake is van (vermoedens van) een onrechtmatige publicatie, kan een advocaat in een kort geding rectificatie of verwijdering eisen. Dit is een civielrechtelijke procedure. Hierbij kan ook een vergoeding geëist worden voor reputatieschade bij personen of omzetschade bij bedrijven.

Er kan ook sprake zijn van een strafbaar feit, waarvan dus aangifte gedaan kan worden. Dat is het geval bij smaad (het opzettelijk aantasten van iemands goede reputatie) of laster (smaad waarvan de dader ook nog eens weet dat de beweringen onwaar zijn).

 


 

Onze advocaten mediarecht hebben veel ervaring op hoog niveau en hebben gewerkt met gerenommeerde bedrijven als RTL Nederland, TMG en de NOS.

Wij zijn klantgericht, toegewijd en proactief en onze werkwijze is transparant: wij zeggen wat wij doen en doen wat wij zeggen. Volgens het wereldwijd grootste onderzoek naar het presteren van advocatenkantoren (The Legal 500), werken wij bovendien uitzonderlijk goed samen en hebben wij diepgaande kennis.

Deze kennis en ervaring zetten wij graag in om u verder te helpen. U kunt direct contact met ons opnemen via telefoon, email of contactformulier. U kunt uiteraard ook met ons algemene nummer (+31 23 890 1331) contact opnemen om te kijken welke advocaat mediarecht het best bij uw situatie past.