Het reclamerecht is een omzetting van EU regelgeving en is van toepassing op alle vormen van adverteren door bedrijven. Het reclamerecht beschermt consumenten tegen onjuiste of misleidende reclame. Zo mag een bedrijf bij de verkoop van wijnglazen niet de indruk wekken dat deze gemaakt zijn van kristalglas als dat niet het geval is. Ook bedrijven kunnen een beroep doen op het reclamerecht.

 

Vergelijkende reclame

Bij vergelijkende reclame wordt een product direct vergeleken met het product van een concurrent. De naam van de concurrent mag bij vergelijkende reclame expliciet worden genoemd. Een voorbeeld van vergelijkende reclame is een tv-commercial waarbij de Plus de prijs van de eigen merktomaten vergelijkt met de eigen merktomaten van Albert Heijn. Ook als de naam van een concurrent niet wordt genoemd kan onder omstandigheden sprake zijn van vergelijkende reclame. Zo oordeelde de Rechtbank Amsterdam dat de consument een reclame voor een WC-reiniger die werd vergeleken met een WC-reiniger uit een gele fles, deze gele kleur met Glorix WC-reiniger zou associëren en er dus toch sprake was van vergelijkende reclame.

Vergelijkende reclame is toegestaan, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet de informatie die in de reclame wordt gegeven juist en volledig zijn. Daarnaast moeten de vergeleken producten of diensten in dezelfde behoefte voorzien of voor hetzelfde doel zijn bestemd. Naarmate de uitlatingen meer subjectief zijn (bijvoorbeeld ‘de mooiste’) is de uitlating sneller toelaatbaar. Objectieve(re) uitlatingen moeten kunnen worden bewezen. Zorg daarom dat de vergelijking controleerbaar is. Laatdunkende uitlatingen over de concurrent zijn niet toegestaan in reclame en de reclame mag niet leiden tot verwarring tussen de adverteerder en de concurrent.

 

Misleidende reclame

Een reclame is misleidend op het moment dat aan de consument verkeerde informatie wordt verstrekt ten aanzien van de aard of de kenmerken van een product. Bijvoorbeeld door een prijs exclusief BTW weer te geven.

Het toedichten van bepaalde eigenschappen aan een product is een misleidende reclame als die claim niet kan worden waargemaakt. Een reclame voor een matras dat transpiratie- rug- of gewrichtsklachten zou verhelpen terwijl dit niet aannemelijk kon worden gemaakt, werd bijvoorbeeld als misleidende reclame aangemerkt.

In een reclame van Lancaster waarin werd gesteld dat een gezichtsserum een DNA-herstellende werking zou hebben werd als misleidend aangemerkt, omdat dit niet kon worden bewezen.

 

Stichting Reclame Code

Melding maken van een misleidende of vergelijkende reclame kan op een laagdrempelige wijze bij de Stichting Reclame Code. Dit zelfregulerend orgaan ziet toe op de naleving van de reclameregels en de Reclame Code. De Reclame Code Commissie beoordeelt of reclames in strijd zijn met deze regels. Tegen een oordeel van de Reclame Code Commissie kan beroep worden ingesteld, uitspraken zijn niet bindend. Daarnaast kan men naar de civiele rechter stappen.

 


 

Onze advocaten mediarecht hebben veel ervaring op hoog niveau en hebben gewerkt met gerenommeerde bedrijven als RTL Nederland, TMG en de NOS.

Wij zijn klantgericht, toegewijd en proactief en onze werkwijze is transparant: wij zeggen wat wij doen en doen wat wij zeggen. Volgens het wereldwijd grootste onderzoek naar het presteren van advocatenkantoren (The Legal 500), werken wij bovendien uitzonderlijk goed samen en hebben wij diepgaande kennis.

Deze kennis en ervaring zetten wij graag in om u verder te helpen. U kunt direct contact met ons opnemen via telefoon, email of contactformulier. U kunt uiteraard ook met ons algemene nummer (+31 23 890 1331) contact opnemen om te kijken welke advocaat mediarecht het best bij uw situatie past.