Vanuit onze uitgebreide ervaring met zakelijke juridische conflicten, zijn wij goed bekend met de belangen van zakelijke partijen en kunnen wij oplossingsgerichte begeleiding op niveau bieden. Daarbij houden wij ook oog voor de persoonlijke aspecten en zijn wij uiterst zorgvuldig in de communicatie.

Wij zijn klantgericht, toegewijd en proactief en onze werkwijze is transparant: wij zeggen wat wij doen en doen wat wij zeggen. Volgens het wereldwijd grootste onderzoek naar het presteren van advocatenkantoren (The Legal 500), werken wij bovendien uitzonderlijk goed samen en hebben wij diepgaande kennis.

Deze kennis en ervaring zetten wij graag in om u verder te helpen. Voor de individuele ervaring van onze advocaten kunt u rechts op de desbetreffende foto klikken. U kunt ook direct contact met hen opnemen via telefoon, email of contactformulier. U kunt uiteraard ook met ons algemene nummer (+31 23 303 4640) contact opnemen om te kijken welke mediator of arbiter het best bij uw situatie past.

 

Over geschiloplossing

Een juridisch geschil kan opgelost worden door rechtspraak. Dit is de traditionele wijze van geschiloplossing waarbij de rechter bepaalt hoe het geschil opgelost wordt. Le Poole Bekema kan u hierin bijstaan. Wij hebben advocaten met uitbreide ervaring in het procesrecht. Tegenwoordig is alternatieve geschiloplossing in opkomst. Veel voorkomende vormen daarvan zijn (zakelijke) mediation en arbitrage.

 

Zakelijke mediation

Bij mediation wordt er bemiddeld in een conflict door een neutrale bemiddelingsdeskundige (mediator) die vanuit de belangen van beide partijen tot een optimale oplossing probeert te komen. In het familierecht wordt dit veel gedaan, maar in zakelijke conflicten nog veel minder.

Dat is onterecht want mediation scheelt vrijwel altijd veel tijd en geld ten opzichte van een gang naar de rechter. Bovendien is het beter voor de onderlinge relatie. Bij mediation beslissen alle partijen altijd zelf of ze akkoord gaan met de voorgestelde uitkomst. Een mediator is ook geen bemiddelaar en stelt geen oplossingen voor en oefent nooit druk uit op de partijen. Een mediator is een procesbegeleider.

 

Zakelijke mediation kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn bij:

  • Conflict tussen directeuren/eigenaren
  • Conflict met leverancier of afnemer
  • Uitkoop van een aandeelhouder

 

Arbitrage

Arbitrage is in feite een informelere variant van een gang naar de rechter. Een arbitragecommissie brengt een bindend advies uit, waar een rechtbank een (wettelijk bindende) gerechtelijke uitspraak doet. Een rechter kan in theorie een bindend advies van een arbitragecommissie vernietigen, maar dit komt vrijwel nooit voor.

Arbitrage wordt vooral veel internationaal veel gebruikt. Arbitragecommissies kunnen namelijk grensoverschrijdend zijn, terwijl rechtspraak door een rechter in een bepaald land vaak gezien wordt als in het voordeel van het bedrijf uit hetzelfde land.

Bij een arbitrageprocedure stelt de eisende partij een eis op schrift. De tegenpartij kan hier vervolgens op reageren. Daarna volgt eventueel een tweede schriftelijke ronde, een mondelinge toelichting en/of een getuigen- en deskundigenonderzoek. Ten slotte geeft de arbitragecommissie een bindend advies. Soms is ook een hoger beroep mogelijk. Het advies kan ook voorgelegd worden aan de rechter.